haraj logo
جستجو

شیر برنج

شیر برنج یا شیربا یکی از قدیمی ترین و سنتی ترین غذاهای ایرانی  است که روش تهیه بسیار ساده ای دارد و غذایی است کامل و مقوی؛ از قدیم خوردن شیربرنج برای افراد مختلف در سنین مختلف توصیه می شد؛ متخصصان تغذیه نیز بر مصرف آن تاکید دارند و آن را غذایی مناسب برای رشد و استحکام استخوان نوزادان و کودکان می دانند چرا که منبعی غنی از مواد معدنی و ویتامین های مفید برای سلامت بدن است، برای مثال  حاوی مقدار زیادی کلسیم و ویتامین های نوع B، به ویژه B2 است .این شیر برنج ساده برای پوست بسیار مفید است و خاصیت کلاژن سازی به صورت طبیعی دارد . همچنین شیربرنج مقوی معده و دستگاه گوارش است و با توجه به اینکه هضم سریع و راحتی دارد جایگاه شیربرنج برای نوزاد و همچنین رژیم غذایی او می تواند بسیار اهمیت داشته باشد. علاوه بر اینها چون ترکیب این دو ماده با توجه به خواص هریک سوخت و ساز بدن را بالا می برد و انرژی ساز است،  مصرف شیربرنج برای سرما خوردگی بسیار با اهمیت است.

مواد لازم :
برنج 2 پیمانهشیر 8 پیمانهشکر 1/2 پیمانهگلاب 1/2 پیمانههل 1/2 قاشق چایخوری

مدت زمان آماده سازی : -۵ دقیقه

مدت زمان پخت : ۹۵ دقیقه

زمان کل : ۹۰ دقیقه

برای : ۴ نفر

عکس

تصویر

اما می دانیم شیر و برنج که دو ماده اصلی تشکیل دهنده این غدا هستند دارای طبع سرد هستند، به نظر شما راه از بین بردن سردی شیربرنج چیست؟ پیشنهاد متخصصان برای از بین بردن این مشکل ترکیب شیر برنج با دارچین است چرا که طبع گرم دارچین، طبع سرد این غذا را تعدیل می کند.

جایگاه شیربرنج در سفره های ایرانی برای بیشتر افراد محدود به سفره های افطار در ماه مبارک رمضان است اما پیشنهاد می کنیم، برای حفظ سلامت خود و خانواده بیش از پیش به شیر برنج توجه شود و البته سعی کنیم شیر برنج خانگی با مواد اولیه مرغوب تهیه نماییم و سراغ شیر برنج آماده و بازاری نرویم چرا که تنها نام شیربرنج روی آن حک شده اما در اثر فعل و انفعالات مختلف زمان پخت در کارخانه وهمچنین با افزوده شدن مواد نگهدارنده ارزش غذایی آن قطعا از بین رفته است.

در ادامه متن با روش تهیه شیر برنج خوشمزه آشنا می شوید .

طرز تهیه شیر برنج

مرحله اول:

برنج را دو ساعت قب از پخت در ظرفی مناسب خیس کنید.

مرحله دوم:

برنج خیس خورده را روی شعله گاز با حرارت ملایم قرار دهید تا جایی که برنج به خوبی نرم و له و آب آن کشیده شود.

مرحله سوم:

در این مرحله شیر را اضافه کنیداجازه دهید به خوبی بپزد و لعب بیا ندازد(توجه کنید پس از افزدن شیر در ظرف تقریبا باید بسته باشد چرا که ویتامین B2 بسیار به نور حساس است و به سرعت اکسیده می شود؛ نکته اینکه برای جلوگیری از سر رفتن غذا یک قاشق چوبی دخل آن قرار دهید)

مرحله چهارم:

پس از اینکه شیر برنج لعاب انداخت شکر و هل را اضافه کنید و آن را به مدت یک ربع دم بگذارید.(دقت کنید، کوچکترین شعله را انتخاب کنید، زیر قابلمه حتما شعله پخش کن بگذارید، در این مرحله نمی خواهیم غذا به نقطه جوش برشد که حتما سر خواهد رفت، فقط می خواهیم مواد بهتر جا بیافتد)

مرحله پنجم:

پس از کامل شدن زمان پخت، شیر برنج را از روی شعله بردارید، گلاب را به آن اضافه کنید و در حالی که هنوز داغ است در ظرف مورد نظر بریزید و بعد به هر صورت که مایل هستید سرو کنید.

لوکوم شیر

(هل و گلابی که به عنوان طعم دهنده در این غذا به کار کار می بریم به نوعی آرامبخش و مقوی اعصاب است  شاید به این دلیل مصرف شیربرنج برای زنان باردار بسیار تجویز می شود.)

عکس

 

نکات:

اگر مایل هستید شیر برنج زعفرانی داشته باشید همراه گلاب و شکر مقداری زعفران دم کرده اضافه

-اگر می خواهید شیر برنج با خامه تهیه کنید در این صورت یک پیمانه از مقدار شیر کم کنید و یک پیمانه خامه را جایگزین آن کنید.

اگر مایل نیستید از شکر استفاده کنید می توانید مقداری نبات در آب جوش (خیلی کم) حل کنید و آن را جایگزین شکر  کنید.

می توان این غذا را هم به صورت گرم به عنوان نوعی پیش غذا یا آش و هم سرد به عنوان دسری ایرانی و سنتی همراه مربا، شیره، عسل، شکر و در وعده های غذایی تان جای دهید. اگر تمایل دارید شیر برنج رابه عنوان دسر استفاده کنید، می توانید در قالب های گوناگون با طرح های مختلف بریزید و پس از سرد شدن آن را از به شکل قالبی و با انواع شیرین کننده یا پودر دارچین و کاکایو سروکنید، برای این کار قبل از پر کردن قالب، آن را با مقدار کمی روغن چرب کنید(خیلی کم)، یا اینکه می توانید یک قاشق غذاخوری پودر ژلاتین حل شده در شیر یا آب گرم را با شیر برنج زمانی که هنوز داغ است مخلوط نمایید تا بهتر خود را بگیرد که با این روش راحت تر از قالب خارج خواهد شد. . همچنین لازم به ذکر است شیر برنج شباهت زیادی به پودینگ برنج(نوعی دسر غربی) دارد و همخوانی بسیاری با فرنی  دارد و  در بیشتر موارد در کنار هم نیز سرو می شوند.

بهتر است زمانی که شیر را به برنج اضافه می کنید یک یا دو عدد چوب دارچین داخل قابلمه بیاندازید، این کار علاوه بر خواصی که پیش تر برای همراه کردن شیربرنج و دارچین گفتیم عطر مطلوبی نیز به دسر یا پیش غذای شما می بخشد.

همراهان عزیز خوشحال می شویم شیر برنج را با دستور تهیه کنید و عکس آن را در صفحه اجتماعی  اینستاگرام با هشتگ شیر- برنج_ایران_کوک به اشتراک بگذارید.

آخرین آموزش ها
برترین ها