haraj logo
جستجو

قیمه نثار

مواد لازم :
گوشت گوساله : 600 گرمپیاز : یک عدد درشتبرنج : 4 پیمانهرب گوجه فرنگی : سه قاشق غذا خوریزعفران دم کرده : سه قاشق غذاخوریپودر هل : نصف قاشق غذاخوریخلال پسته و بادام : 100 گرمزرشک : 100 گرمگلاب : یک فنجانروغن مایع : به مقدار لازمکره : 50 گرمآب : 4 پیمانهخلال پوست پرتقال : 2 قاشق غذا خورینمک و زردچوبه : به میزان لازمادویه پلو : 1 قاشق غذاخوری

اگر بخواهیم یکی از معروف ترین غذاهای این مرز و بوممان را نام ببریم خالی از لطف نیست که سری به شهر شهید پرور قزوین بزنیم و در لا به لای تهاراجغذاهای خوش عطر و طعمش قیمه نثار را معرفی کنیم. قیمه نثار یکی از مشهورترین غذاهای این شهر است که در گویش عامیانه آن ها به قیمه نساء شهرت دارد. جالب اینجا است که این غذا درست برعکس اسم و رسمی که دارد قیمه نیست. بلکه یک غذای پلویی با اصالت و خوش لعاب است که با ظاهری مجلسی و لاکچری و طعمی متفاوت و بی نظیرش خود را در رده محبوب ترین غذاهای سنتی قرار داده است. به واقع اصالت این غذا در شهر قزوین در زمره غذاهایی همچون شیرین پلو و مرصع پلو قرار دارد.

معمولا قزوینی ها قیمه نثار را با گوشت گوسفندی بدون استخوان که به صورت قیمه شده است درست می کنند و بیشتر اوقات از آن برای تدارکات مراسماتی همچون شب یلدا، شب تحویل سال، عروسی و... استفاده می کنند. به واقع این فرهنگ به طرز عمیقی در میان قزوینی ها ریشه دوانیده و به مابقی شهرهای ایران نیز انتقال یافته است. اما نکته ای که جالب و مهم می باشد این است که این غذا با یک ادویه خوش عطر که مختص شهر قزوین است تهیه می شود. پس اگر بتوانید نوع مرغوب و اصل آن را خریداری کنید غذایتان بی نهایت خوشمزه و تشریفاتی می شود. ما در این بخش از دستور پخت و آشپزی خود می خواهیم تهیه و پخت مرحله به مرحله قیمه نثار را به شما عزیزان آموزش دهیم. پس از شما خواهشمندیم که همراه ما باشید.


قبل از هر چیزی باید بدانید که قیمه نثار یک غذای پلویی سنتی است که جدای از طعم و مزه متفاوت و دوست داشتنی که دارد به دلیل داشتن مواد و ترکیبات پرخاصیتش، انواع مواد مغذی همچون کالری، پروتئین و کربوهیدرات را برای بدن به ارمغان می آورد. پس اگر به عنوان یک کدبانوی ایرانی می خواهید غذایی سرشار از خاصیت را جلوی خانواده و مهمانان خود بگذارید برای طبخ و پخت قیمه نثار شتاب کنید. 

در این مرحله بایستی برنجتان را به مدت یک ساعت و خلال های بادام، پسته، زرشک و همچنین پوست پرتقال را به مدت نیم ساعت خیس کنید. در این فاصله می توانید به تهیه مابقی ترکیبات خود بپردازید. ابتدا یک عدد پیاز درشت را به صورت خلالی نازک خرد کرده و در یک ماهیتابه با اندکی روغن تفت دهید. این کار را تا جایی ادامه دهید که پیازهایتان رنگ و سبک طلایی به خود گیرند. سپس گوشت هایتان را که از قبل به صورت قیمه شده خرد کرده و شسته اید را به آن اضافه کنید و دوباره تفت دهید. تفت دادن گوشت با پیاز داغ باعث می شود تا هم رنگ گوشت تغییر کند و هم بوی خامی آن گرفته شود. رب گوجه فرنگی را به گوشت هایتان اضافه کنید. تا اینجای کار که رب گوجه فرنگی با گوشت های قیمه شده میکس شد می توانید ادویه جاتی همچون فلفل سیاه، زرد چوبه، ادویه مخصوص قیمه نثار را به موادتان اضافه کنید و اجازه دهید طعم، عطر و مزه آن ها در گوشت میکس گردد. سپس 4 پیمانه آب را به مواد اضافه کنید و شعله گازتان را روی حرارت ملایم قرار دهید. به این طریق گوشتتان برای مدت زمان معینی پخته شده و خوب جا می افتد. 

 


در این فاصله زمانی که گوشت هایتان در حال پخته شدن است می توانید خلال های بادام، پسته و زرشکتان را که از قبل خیس کرده اید آبکش کنید. نصفی از آن را در یک ماهیتابه جدا با اندکی کره تفت دهید. سپس زرشک هایتان را با مقدار کمی شکر به آن اضافه کنید و دوباره تفت دهید. این مواد معمولا برای تزئین نهایی قیمه نثار استفاده می شود. بعد می توانید مابقی خلال بادام، پسته و زرشکتان را به همراه مقداری هل به گوشت های در حال پخته شده اضافه کنید و بگذارید تا کاملا مغز پخت شوند.

 قیمه نثار

 قیمه نثار


در این مرحله برنجتان را که از قبل خیس کرده اید با اندکی نمک و مقداری آب تا حد نیاز برای تهیه یک پلوی خوشمزه بجوشانید و سپس آبکش کنید. اما حواستان به مدت زمانی که برنج را می جوشانید باشد چرا که شفته شدن آن باعث می شود تا قیمه نثارتان شکل و شمایل مجلسی بودنش را از دست دهد. پس از آبکش کردن برنج آن را به میزان دلخواه با زعفران دم کرده اصل مخلوط کرده و سپس به مرحله دم کردن برسانید. اگر تمایل داشتید برای درست کردن ته دیگ از نان یا سیب زمینی های حلقه شده استفاده کنید و آن ها را با کمی روغن در کف قابلمه خود بچینید و تفت دهید تا اندکی سرخ گردند. زمانی که کارتان به اتمام رسید می توانید برنجتان را که با زعفران دم کرده ترکیب کرده اید داخل قابلمه بریزید و درب آن را ببندید. قابلمه را روی شعله حرارت ملایم گاز قرار دهید و بگذارید خوب دم بکشد.

 

 قیمه نثار


در فاصله ای که پلوی شما در حال دم کشیدن است می توانید خلال های پوست پرتقالتان را آماده کنید. برای انجام این کار بایستی آن ها را در مقداری آب و کمی گلاب بپزید تا طعم و مزه تلخی آن ها گرفته شود.توجه داشته باشید که خلال پوست پرتقال به غذای مورد نظر شما اصالت خاصی می بخشد. حال که برنجتان دم کشیده و از پخته شدن موادتان هم اطمینان حاصل کردید نوبت آن است که گازهایتان را خاموش کنید و به سرو کردن آن در یک ظرف شیک و زیبا بپردازید. برای انجام این کار می توانید برنج زعفرانی و موادتان را به صورت لایه لایه کنار یکدیگر قرار داده و ترکیباتی راکه برای تزئین آماده کرده اید را بر روی آن بریزید. قیمه نثار شما آماده است می توانید آن را همراه با خانواده و عزیزان خود نوش جان کنید.

قیمه نثار

آخرین آموزش ها
برترین ها